Bàrbara Art

Arrelat

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Bàrbara Art

 

Biel Cortès Lliteres, propietari de Bàrbara Art, va aprendre l’ofici de llauner del seu pare, que es va traslladar de Manacor a Porreres per instal·lar-hi un taller. Antigament, hi feien calderes de saïm i tot el necessari per fer matances, a més de rostidores, motlles de tot tipus i llaunes de coques.

Es pot dir que Biel va créixer dins el taller del seu pare, i des dels quinze anys treballa de llauner. Tot i que el taller era petit hi feien feina un grapat de dones, entre les quals es trobava la mare de Margalida Ferrà, qui treballa actualment amb en Biel des de fa quasi quaranta anys. En Biel és mestre artesà llauner des del 1988.

L’any 1992 la família va obrir Bàrbara Art, que pren el nom en record de la dona d’en Biel, que es va dedicar amb cos i ànima, igual que ell, a aixecar el negoci familiar. A aquest treballen la llauna, però també el llautó, el coure, l’acer inoxidable i el giny, i converteix aquests materials en tot tipus d’articles de motleria, des de les més tradicionals com motlos de crespells i rostidores per a coques de trempó, etc. a altres peces personalitzades per a la cuina més avantguardista. Si bé els motlos són un dels productes més demandats, aquest comerç és conegut pels impressionants fanals que crea i dissenya, reproduint models antics de la nostra terra i fent noves creacions per satisfer les demandes dels seus clients.

Al taller es treballa amb màquines que tenen més de cent cinquanta anys i segueixen «arrissant la llauna», com es feia abans. Però aquest ofici no és tan fàcil com sembla, ja que s’hi necessita manya, força, creativitat i molts d’anys d’experiència. En Biel destaca que s’han adaptat sempre a les circumstàncies i la demanda dels seus clients. N’és un bon exemple el motlle de fer les panades, que combina llauna i fusta, i ha acostat la tradició de fer-ne a les cases dels qui n’havien perdut el costum.

Tenen una gran clientela que prové de tota l’illa, motivats per la qualitat i disseny dels productes que allà s’hi produeixen, i perquè la gran majoria no es poden trobar a cap altre tipus d’establiment.

 

Foto ruta