Ca madò Bet dels Siurells

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Ca madò Bet dels Siurells

 

Coloma Cañellas actualment és al capdavant de Ca Madò Bet dels Siurells, la siurelleria més antiga de Mallorca, que va ser fundada per la seva padrina Elisabet Amengual. Coneguda dins el món de la ceràmica com a Madò Bet, va començar l’activitat siurellera dins la família, que ja feia unes quantes generacions que es dedicava a la ceràmica.

En va continuar la tradició la seva filla, Francisca Palou, fins a l’any 2015 aproximadament. Uns anys després, la seva filla Coloma es va fer càrrec de l’activitat siurellera, va reprendre de nou el negoci familiar i va recuperar el nom de Siurells de Ca Madò Bet per a l’empresa.

Dedicada a l’elaboració de siurells, ha recuperat les figures que antigament feia la seva padrina, com formes d’animals mitològics o de bèsties (serps i cavalls amb ales, sirenes, homes amb cap de bou, etc.), i també les que feia la seva mare, molt més tradicionals, com per exemple pagesos, homes i dimonis a cavall.

Actualment ha afegit al repertori noves figures que no feien els seus avantpassats com ara motos, avions, molins i personatges de pel·lícules, entre d’altres, que han recalat bé al mercat actual. Així mateix, fa uns anys que també ha introduït nous colors a l’hora de fer figures de dimonis, com el vermell i el negre.

Malgrat ja han passat més de cent anys d’ençà que Elisabet Amengual va començar a elaborar siurells, molt poc ha canviat la tècnica de la seva manufactura. Estan fets a mà al 100 %, fins i tot el xiulet que duen totes les peces i que és el seu signe identificatiu, juntament amb la base blanca i les retxes de forma aleatòria o desordenada, tant verdes com vermelles.

Els siurells són elements identificatius de l’illa de Mallorca, vinculats al terme de Marratxí i principalment al nucli de sa Cabaneta. Antigament els siurells eren considerats una producció complementària de les olleries i eren elaborats per les dones dels ollers. Avui dia, ja desvinculades majoritàriament de les olleries, continuen sent les dones les que s’encarreguen d’elaborar-los.

 

Foto ruta