Ca na Genera

Històric Patrimoni

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Ca na Genera

 

Ca na Genera és una botiga amb més de cent anys d’història, situada al nucli antic de Ferreries. Es dediquen a la venda de confecció per a home, dona, fillet i filleta, tot i que els darrers anys han ampliat els seus productes a complements, roba per a la llar, cotilleria, llenceria, merceria i perfumeria.

Josep Febrer Serra va iniciar l’activitat l’any 1890, però tres anys després va ser Maria Janer Florit qui va agafar-ne el relleu, la qual aleshores no sabia llegir ni escriure.

L’any 1918, Miquel Florit Janer, tercer propietari del negoci, va començar a vendre els seus gèneres as Migjorn Gran. Hi anava amb un carretó i un ase un dia per setmana i va mantenir aquest costum durant quinze anys, fins que va disposar d’automòbil i açò el va permetre ampliar a dos dies per setmana les vendes a la població veïna. La sucursal as Migjorn Gran es va consolidar l’any 1950, quan van obrir-hi una botiga. A més, va ser ell qui va implantar la venda a metres, ja que des de principi del segle XIX els teixits es venien a pams (20 cm) i a canes (1,60 m). Aquest costum va perdurar fins als anys 30.

Com a anècdota curiosa, cal comentar que l’any 1930 es va instal·lar a la botiga la primera centraleta de telèfons de Ferreries.

L’any 1995, es varen posar al capdavant del negoci Gustau Florit i Maria Pilar Alemany, la quarta generació amb vincle familiar que està a càrrec del comerç. La Cambra de Comerç de Menorca va reconèixer l’any 2017 Ca na Genera com a establiment centenari.

Foto ruta