Ca na Genera

 

Ca na Genera és una botiga amb més de cent anys d’història, situada al nucli antic de Ferreries. Es dediquen a la venda de confecció per a home, dona, fillet i filleta, tot i que els darrers anys han ampliat els seus productes a complements, roba per a la llar, cotilleria, llenceria, merceria i perfumeria.

Josep Febrer Serra va iniciar l’activitat l’any 1890, però tres anys després va ser Maria Janer Florit qui va agafar-ne el relleu, la qual aleshores no sabia llegir ni escriure.

L’any 1918, Miquel Florit Janer, tercer propietari del negoci, va començar a vendre els seus gèneres as Migjorn Gran. Hi anava amb un carretó i un ase un dia per setmana i va mantenir aquest costum durant quinze anys, fins que va disposar d’automòbil i açò el va permetre ampliar a dos dies per setmana les vendes a la població veïna. La sucursal as Migjorn Gran es va consolidar l’any 1950, quan van obrir-hi una botiga. A més, va ser ell qui va implantar la venda a metres, ja que des de principi del segle XIX els teixits es venien a pams (20 cm) i a canes (1,60 m). Aquest costum va perdurar fins als anys 30.

Com a anècdota curiosa, cal comentar que l’any 1930 es va instal·lar a la botiga la primera centraleta de telèfons de Ferreries.

L’any 1995, es varen posar al capdavant del negoci Gustau Florit i Maria Pilar Alemany, la quarta generació amb vincle familiar que està a càrrec del comerç. La Cambra de Comerç de Menorca va reconèixer l’any 2017 Ca na Genera com a establiment centenari.

Foto ruta