Can Bernadí
La història de l’olleria de Can Bernadí es remunta a més de 200 anys, ja que tenen documentació acreditativa datada a partir de l’any 1806. Elionor, l’actual ceramista que regenta el negoci, és la sisena generació de la família Amengual que treballa a l’olleria.
Can Bernadí conserva els antics torns de roda per modelar les peces, però adaptats al temps actual, amb els quals s’elaboren les peces de ceràmica de manera artesanal. L’olleria és un negoci tradicional d’artesania mallorquina que compta amb carta de mestre artesà.
Les instal·lacions tenen també un vell forn de tradició àrab, fet de tova i fang, que s’utilitzava antigament per poder coure les peces de ceràmica. Des de l’època dels seus besavis, que començaren fent greixoneres i plats, han ampliat el camp de la ceràmica amb nous dissenys més actuals, oferint treballs individualitzats per encàrrec. Això sí, sense abandonar del tot la tradició, simplement combinant totes les tècniques ancestrals i les modernes. Ara poden fer cada peça al gust del client, de manera que així creen peces decoratives úniques i personalitzades.
El padrí Tomeu estava especialitzat a fer peces amb fang de terra roja com plats morenos. En canvi, la padrina Elionor era l’encarregada de fer siurells, de totes les mides i amb personatges diferents, que es venien en mercats i fires. De llavors ençà, la feina ha evolucionat molt i Can Bernadí s’ha anat adaptant als canvis de modes i gusts: ara fan més decoració amb molta més gamma de colors per triar, amb peces de fang blanc, amb motius actuals com decoracions imitant la tela de llengües mallorquines, amb punt de brodat mallorquí, etc. Les peces també poden tenir dibuixos dissenyats (o fotos proporcionades) pels clients, i d’aquesta manera ofereixen la màxima personalització possible.
El pare de l’actual artesana que du el negoci, Pere Amengual, que va ser durant molts d’anys el president de l’Associació d’Ollers de Pòrtol, va inventar la greixolla, mescla de greixonera i olla.