Ca’n Gaspar d’es llums

Històric Patrimoni

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Ca’n Gaspar d’es llums

 

Can Gaspar va obrir les portes l’any 1916, i es va convertir en la primera botiga de làmpades de Manacor, per mitjà de Gaspar Cortès Fuster. El seu caràcter innovador va fer que s’interessàs per l’energia elèctrica i es va formar per convertir-se en el primer instal·lador elèctric de Mallorca, professió que combinava amb la botiga. Gràcies a això, tenien molta feina, i gaudien de la confiança de la gent adinerada de la zona de Llevant. Fins i tot, varen fer la instal·lació del Palau March i de les Coves des Drac, entre d’altres.

Cal comentar com a curiositat que a Manacor varen instal·lar el primer rellotge de l’església i el corrent al convent dels Dominics, a més del disseny i la instal·lació del circuit d’emergència de la sala d’operacions de l’antic Hospital de Manacor.

El fundador va tenir cinc fills, tres dels quals es varen dedicar al negoci. Gaspar estava al capdavant de la botiga, i Rafel i Vicenç, pare de l’actual propietària, feien les instal·lacions. Margalida Fuster Sitges, tercera generació de la família, el va heretar l’any 1979, però des de joveneta hi va treballar i, poc després de casar-se, s’hi va incorporar el seu marit.

Com a anècdota, conten que durant la Guerra Civil varen haver de tallar el cablejat de telègrafs quan les tropes republicanes varen desembarcar a Porto Cristo.

Foto ruta