Ca’s Tix
Comestibles Villalonga o Ca’s Tix, com es coneix la botiga popularment, va néixer com un petit comerç quan Pedro Villalonga Pons va fundar el negoci l’any 1862, després de tornar de l’Alger, on havia emigrat. Curiosament, el fundador de la botiga compartia el mateix nom i els llinatges amb el familiar que la regenta actualment. Es calcula que fa més de 150 anys que és a la mateixa ubicació.
En els seus inicis, la feina era molt artesanal i empraven les eines i els utensilis de l’època. L’establiment conserva lleteres metàl·liques per al transport de la llet, que es venia a granel, així com cistelles, pots de vidre, cartells, etc. La botiga també subministrava els tremps que s’afegien a les porquejades que es feien a les finques i cases del poble.
Joan Villalonga Gomila, Pere Villalonga Sintes i Joan Villalonga Morro van continuar amb el negoci fins arribar a la cinquena generació de la família amb Pedro Villalonga Pons, qui el regenta actualment.
L’activitat principal sempre ha estat la venda de queviures. Inicialment era una botiga molt petita, però amb el pas dels anys hi han fet diverses reformes i l’han transformada en un gran establiment. Fa 25 anys varen dur a terme una rehabilitació important per adaptar les instal·lacions a les noves demandes de les persones residents, turistes i visitants, així com per respondre a la normativa que regula l’activitat comercial.
Ca’s Tix ha evolucionat en paral·lel al món del comerç i, per tant, la gran diversitat d’articles que podem trobar a la botiga també respon a la diversitat de la clientela que passa per Sant Climent. La venda de producte local de Menorca hi ha tingut sempre un lloc preferent, i té presència a la pàgina web d’Agroxerxa, plataforma que difon l’activitat del primer sector de Menorca. També hi podem trobar diversitat de productes de diferents procedències, especialment britànics, molt demandats per la població anglesa que resideix a les urbanitzacions properes al poble.
Ca’s Tix és un referent a Sant Climent. Les seves senyes d’identitat són l’esperit de servei, la proximitat i l’atenció personalitzada per satisfer la clientela. El comerç també ofereix servei a domicili per facilitar la vida a les persones grans o amb dificultats de mobilitat que no es poden desplaçar habitualment fins a la botiga. Es reben les comandes per telèfon o correu electrònic i, així, donen un servei que és molt ben valorat.