Cas Xifoner

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Cas Xifoner

 

Cas Xifoner és una empresa familiar dedicada a la fabricació i distribució de begudes carbòniques. L’any 1969, els germans Antoni i Damià Sansaloni van comprar el negoci de begudes del carrer de Sant Bartomeu, davant l’antiga església de Ferreries, i van registrar la marca Anda, acrònim de les inicials dels seus noms. Anteriorment, havia estat la fàbrica de la marca S’Auba i, remuntant encara més en el temps, la de Productes Villalonga.

Els dos germans van regentar el negoci fins a la seva jubilació. Llavors va ser quan Maties i Rosalia, fills de Damià, es van decidir l’any 1999 a continuar amb l’empresa. En aquest moment, els germans van canviar-ne el nom i es va anomenar Cas Xifoner, nom amb el qual s’ha mantingut fins a l’actualitat.

A la clàssica elaboració d’aigua amb gas i sifó amb aigua carbonatada que elaboren, hi van sumar la gasosa i els refrescos de llimona, taronja, poma i pinya, la fórmula secreta de la qual és marca de la casa. Cada una té la seva peculiaritat, com per exemple que la llimona és molt utilitzada durant les festes; la gasosa, per mesclar amb el vi, i la pinya, com a primera beguda negra feta a Menorca abans de l’arribada de la Coca-Cola.

La botiga museu es va inaugurar el 2019, i hi venen les begudes que fabriquen a més d’altres productes de Menorca. En el museu de la botiga disposen de sifons i botelles molt antics, a través dels quals es pot fer un viatge per la història de les botigues de venda de sifons tant de Menorca, com de les Illes Balears i de tot l’Estat.

Actualment, la tercera generació ja ha agafat el relleu, amb Dolores, filla de Rosalia, al capdavant de la botiga museu i Xavier, la seva parella, treballant a la fàbrica amb els germans Sansaloni (Maties i Rosalia).

És la darrera botiga de sifons que queda a l’illa de les trenta que hi havia al llarg de tota la història, i és la segona en actiu de tot Balears. Encara empren el sifó de vidre i les botelles de vidre amb el tap mecànic de sempre.

Foto ruta