Ceràmiques Mallorca

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Ceràmiques Mallorca

 

Ceràmiques Mallorca va iniciar la seva activitat l’any 1946 dins una portassa a prop del convent de Sant Agustí, a Felanitx. Un any més tard va passar als tallers actuals, al carrer de Sant Agustí, 42 de la vila. Durant tots els seus anys d’existència mai no ha abandonat la filosofia de combinar tradició i innovació, i d’integrar tècniques de producció industrial, artesanal i artística.

Actualment Maria Francisca Bennàsar Obrador, la filla menor del fundador Pedro Bennàsar Monserrat, està al capdavant de ses Ceràmiques, tal com anomenen els felanitxers els seus tallers. Una denominació que, a la vegada, ha esdevingut el malnom dels membres de la família.

Ceràmiques Mallorca va arribar a tenir fins a 30 treballadors fixos i sempre ha comptat amb la col·laboració de professionals i artistes externs que hi han intervingut al llarg de la segona meitat del segle XX. Entre ells, artistes reconeguts, com Josep Bover, Jaume Mir i Joan Maimó, entre d’altres.

El fundador Pedro Bennàsar va ser un dels pioners en la utilització de la majòlica blanca a l’illa de Mallorca. Als anys 40, amb el suport d’un dels germans Lladró, va començar a importar la matèria primera des de Manises (València).

La fabricació actual es basa exclusivament en dissenys propis, creats al seu taller de guix, que l’empresa utilitza per a l’elaboració d’originals i motlles. Les tècniques emprades permeten tant creacions actuals i punteres com peces de caràcter més històric o la combinació d’ambdues. Tenen un ventall ample de productes que van des de vaixelles, gerros i escudelles fins a diferents objectes de decoració.

Totes les fases de producció, des de la preparació del fang fins al decorat, es realitzen als seus tallers. Els productes se sotmeten a dues coccions: primer el bizcotxat, per a les peces crues, i a continuació el vidriat, naturalment amb esmalts i pigments aptes per a l’ús alimentari. Sobre cada peça elaborada de forma artesanal s’apliquen decorats propis a mà alçada.

Una altra branca de producció és l’elaboració de murals i plaques de carrer, que s’apliquen sobre rajoles prefabricades. Gran part dels murals històrics i informatius a l’illa de Mallorca, així com les plaques de carrer a pobles com Felanitx, Montuïri o Alcúdia provenen dels tallers de Ceràmiques Mallorca.

Dècades d’experiència, per una banda, i la formació tècnica i artística de les generacions més joves, per l’altra, asseguren de moment la supervivència d’aquesta empresa emblemàtica, enmig d’un món advers a la producció artesanal.

Foto ruta