Toni Mas, Eines Mallorquines

Arrelat Històric

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Toni Mas, Eines Mallorquines

 

Aquesta empresa familiar va obrir les portes l’any 1926 de la mà de Toni Mas Pons, qui després d’haver exercit de ferrador i de ferrer en altres tallers, es va engrescar i es va posar per compte propi. Després de la seva mort, el 1955, el negoci va passar al seu fill, Toni Mas Niell, qui tan sols amb setze anys es va haver de cercar un soci perquè els pagesos no es fiaven d’ell. Aquest soci fou Pedro Mascaró, amb qui va compartir camí a l’empresa fins que es va jubilar. Ells varen veure la decadència de l’ús del bestiar per al conreu, que els va dur a innovar i a centrar-se en la fabricació d’eines.

Toni Mas Ramis, fill de l’anterior, ja mostrava interès en la ferreria i en la forja des de ben petit, per això, a partir dels setze anys es posà a fer feina amb son pare per aprendre l’ofici. Anys després decidiren canviar el nom de l’empresa per fer èmfasi en el seu producte estrella i la varen anomenar Eines Mallorquines Toni Mas, nom que encara avui perdura.

Quan es va jubilar son pare, Toni va agafar les regnes del negoci, que ha passat per tres generacions de la família, que han treballat el ferro amb molta cura per crear les anomenades eines mallorquines. Com s’ha comentat, aquestes són el producte destacat de l’empresa, que abasta des d’eines fins a barreres, colls de pou, escales, baranes, etc. Les més demanades per la clientela són: els martells de marger, les aixades i les xapetes.

La transformació ha estat clau per al negoci, ja que han crescut en nombre d’empleats i en espai, perquè els temps canvien i s’hi han hagut d’adaptar. I és per això que pensen que l’empresa encara sobreviu. És important tenir present que Eines Mallorquines és de les darreres que elabora aquesta tipologia d’eines de manera artesanal. L’ofici de ferrer i forjador no és senzill, duu molt de temps aprendre’l i fa falta molta dedicació per poder fer una eina ben feta, però tot aquest esforç val la pena en veure que aquestes eines ajuden cada dia moltes altres persones a guanyar-se la vida.

Foto ruta