Forn Can Banya

 

En Gabriel Bernat Bisbal tenia un molí al poble en el qual es capolava el blat de Pollença. Com que el molí no produïa com tocava va decidir comprar una llicència de forn i va posar-ho en marxa al 1959. Va contractar un forner de Palma durant un temps perquè el seu fill, Josep Bernat, aprengués la professió.

En Toni Bernat, l’actual propietari, no pensava dedicar-se a ser forner, però quan era jove no va seguir amb els estudis i va començar a treballar al molí de la família. Més tard el molí va haver de tancar degut a la pèrdua de clients —entre d’altres motius— i així als anys vuitanta va haver de posar-se a càrrec del forn, juntament amb el seu germà Gabriel Bernat, que ja hi feia feina i que actualment es troba jubilat.

Ell va aprendre l’ofici del seu pare i d’un forner que varen tenir. En Toni recorda que quan era petit son pare feia dues fornades de pa els dissabtes i dinaven amb el pa recent fet. Ara gaudeix de la seva feina quan li diuen que els productes que ell ha enfornat són bons, tot i que també reconeix que haver d’aixecar-se tan prest és dur. Especialista en pa blanc i moreno, es pot comprovar la qualitat dels seus productes quan veus les coes que es formen cada matí al carrer per comprar el pa.

Foto ruta