Forn Can Payeras

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Forn Can Payeras

 

Quan tota la família Payeras va decidir partir cap a les amèriques per fer doblers, el repadrí d’en Joan va decidir quedar-se al Port de Pollença i obrir un forn. Per això, va encarregar a una empresa de Barcelona instal·lar un forn de nova generació i l’any 1930 va obrir Can Payeras. Des d’aquell moment han passat ja quatre generacions de forners que han arribat fins a l’actual propietari, Joan Payeras. El seu pare, José, va donar una forta empenta al forn. Feia galetes d’oli i pa que repartia muntat en una somera als diferents restaurants de Pollença. També distribuïen tots els seus productes als hotels del Port de Pollença, en especial a l’Hotel Formentor, considerat un dels hotels més luxosos de l’illa.

En Joan va créixer des de petit al forn i, tot i que va estudiar, tenia molt clar des de sempre que volia ser forner, ja que com ell diu és una professió que sempre ha dut dins la sang. Li agrada molt fer ensaïmades, ja que considera que és un art i en ple estiu, a temporada alta, pot arribar a fer-ne més de tres-centes al dia. Explica amb tanta passió i detall el procés d’elaboració d’una ensaïmada que vols menjar-te’n una a l’instant. Especialitzats en l’elaboració de panades, també fan les formatjades, un producte singular de Pollença que no es pot trobar a altres municipis de l’illa.

Considera que ser forner és un art que es va perdent dia a dia perquè hi ha poca gent que s’hi vulgui dedicar, encara que ara hi ha moltes més facilitats amb noves eines que t’ajuden a pastar i elaborar artesanalment tot el que es ven al forn. En Joan assegura que per ser forner has d’estimar aquesta professió.

 

Foto ruta