Forn Ca’n Toni

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Forn Ca’n Toni

 

La història d’aquest forn tradicional es remunta al segle XIX, concretament a l’any 1858, quan Francesc Crespí Esteva se’n va fer càrrec. Al llarg de tots aquests anys s’han succeït diversos relleus al capdavant del forn, dins i fora de la família fundadora, fins que va passar a mans de l’actual forner, Toni Ramis Miralles, Dimoni, i Francisca Florit Genovart al 2008.

Durant dècades el forn es va conèixer a Sineu amb el nom de Can Guillemet, anomenat així per Guillem Crespí Gayà, Guillemet, fill del fundador. Durant la Guerra Civil agafaren el forn Toni Oliver Felani i la seva dona Catalina Font Torrelló, qui durant aquesta època varen ajudar a molta de gent del poble que passava fam, ja que la cartilla de racionament no era suficient per surar famílies nombroses. Encara ara fan extensiu l’agraïment al seu net, Biel Oliver Batle.

El Forn de Ca’n Toni conserva la producció de pans, ensaïmades i pastissos amb una elaboració artesanal, emprant estris tradicionals i receptes antigues. També hi podem trobar Garrovetes del Papa, una pasta dolça feta de sucre i vermell d’ou; cocs, peces llargueres de pasta bamba, i borregos, dolços de bescuit petit amb llavors d’anís.

Estan adherits a la marca «Pa d’Aquí, forn i tradició», que distingeix els establiments amb obrador que elaboren les diferents tipologies de pans de les Illes Balears. A més, mantenen la producció respectant el calendari tradicional i popular, i elaboren per a cada època el dolços típics, fet que permet el manteniment de les tradicions culinàries de l’illa.

A l’interior de l’establiment es conserven el taulell i les prestatgeries de la dècada dels anys trenta del segle passat, que serveixen per mostrar i despatxar els productes elaborats al forn.

Foto ruta