Forn de Plaça

Arrelat Històric

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Forn de Plaça

 

El Forn de Plaça va ser fundat per Bartomeu Tomàs devers l’any 1900, i agafa el nom de la seva ubicació, a la plaça d’Algaida. Després va continuar amb el negoci el seu net, Guillem Tomàs. Més tard va agafar-ne el relleu Rafel Alabarce, que es va retirar el 2019, i a l’octubre del mateix any es posà al capdavant Jordi Llompart, l’actual propietari.

Antigament, una de les especialitats d’aquest forn i pastisseria artesanal eren les ensaïmades, que s’exportaven a la Península en grans quantitats. Actualment, les elaboren farcides de crema, nata amb nous, xocolata i llises, entre d’altres gusts.

El forn ha aconseguit el premi «La Llesca d’Or», que l’acredita com l’establiment que elabora millor pa de les Illes Balears 2020-2021. De fet, molta gent d’altres pobles de l’illa ve a Algaida simplement per tastar aquest pa. Estan adherits a la marca «Pa d’aquí, forn i tradició», que distingeix els establiments amb obrador que elaboren les diferents tipologies de pans de les Illes Balears.

També s’hi poden trobar productes de pastisseria i coques elaborades amb receptes artesanes, com la de trempó, verdures, pebre vermell i altres, segons la temporada. Així mateix, elaboren rebosteria tradicional, com panades, cocarrois i rubiols, que tenen tot l’any, no només per Pasqua. Tenen una gran varietat de pastissos d’aniversari.

L’edifici on es troba el forn es va fer de bell nou cap als anys seixanta i, actualment, encara conserva l’obrador i algunes peces de mobiliari.

Foto ruta