Forn Nou

Arrelat Històric

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Forn Nou

 

Es té constància i registres que aquest forn roman obert a Binissalem des de l’any 1729. El nom de l’establiment prové del carrer Nou, que és on hi havia l’entrada antigament. Com a curiositat comentar que la gent de Binissalem té una dita «és més vell que el Forn Nou», asseverant l’antiguitat d’aquest obrador. Moltes generacions de binissalamers i binissalameres hi han anat, tant a comprar com a coure els seus menjars, ja que antigament no tothom tenia un forn gran a casa per fer-ho, sobretot en les dates i festivitats assenyalades.

Va ser al 1918 quan Bernat Carbonell Mora, que havia fet feina al Forn de Can Joan de s’Aigo, i la seva esposa varen adquirir el negoci, iniciant la nissaga que ha donat continuïtat a l’activitat del forn. Cap el 1935 el negoci va passar a ser regentat per la filla d’en Bernat, na Maria Carbonell Pallisser, i el seu espòs Jaume Reus Esteva. L’any 1962 els varen succeir un dels seus fills, Jaume Reus Carbonell, y la seva dona Margalida Adrover Fiol fins l’any 2021. A dia d’avui, Jaume Reus Adrover, fill d’aquests, i la seva esposa Margalida Serra Capó, són la quarta generació de la família dins del Forn Nou que hi està al capdavant.

Cap al 1920 es va fer una ampliació del carrer i es va tomar la façana, fet pel qual no en conserva cap element patrimonial. A més, recentment s’ha fet una reforma a l’interior de l’establiment incorporant una zona amb taules per gaudir dels seus productes i a on es poden trobar fotografies antigues de la família y del poble. L’obrador s’ha mantingut igual, conservant el forn de llenya, amb més de 50 anys d’antiguitat. Una de les peculiaritats d’aquest forn tan antic és que no pot estar aturat mai.

Estan adherits a la marca «Pa d’Aquí. Forn i Tradició», que distingeix els establiments amb obrador que elaboren les diferents tipologies de pans de les Illes Balears. Estan especialitzats en l’elaboració de pa, ensaïmades, panades, pastissos i demés tipus de rebosteria tradicional de la nostra terra.

 

Foto ruta