Ganivets Ca’n Ordinas Sineu

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Ganivets Ca’n Ordinas Sineu

 

Ubicat al nucli antic de Sineu, la història d’aquest establiment va començar a finals de segle XIX, quan Josep Ordinas Escales es va iniciar en l’ofici de trinxeter. Ell i la seva dona, Joanaina Bernat, tengueren quatre fills: Antoni, Guillem, Tomeu i Josep, que aprengueren l’ofici guiats pel seu pare. Per tal de no fer-se la competència entre els germans, Antoni es va traslladar a Porreres i Tomeu a Muro, i quedaren Guillem i Josep a Sineu.

Josep Ordinas Bernat va ser qui va heretar el taller de son pare a Sineu. Tota la vida es va dedicar a treballar al taller, on feia tota classe de ganivets i eines del camp, com ara xerracs i falçs, sobretot. Cap als anys quaranta del segle XX, els dies de mercat i fires venia els seus productes a la paradeta que muntava davant el portal de la petita tenda.

A principis de la dècada dels anys setanta, agafaren el relleu del negoci els pares de l’actual propietari, els qui, a més de vendre a la tenda, també feien fires i mercats. L’any 2012 s’hi va incorporar Josep Tugores Ordinas, quarta generació de la família al capdavant de la ganiveteria. El nom del negoci prové del llinatge del seu repadrí matern i la població on es troba el taller.

En els inicis la clientela era bàsicament mallorquina i majoritàriament eren pagesos. Anys després, a banda dels clients locals, ja es va començar a vendre a gent de fora. De fet, Josep Tugores comenta que, des que ell regenta el negoci, una part molt important de les seves vendes correspon a visitants estrangers. Actualment, tenen molts encàrrecs personalitzats i especials que demanen els clients. A la tenda, a més de ganivets i ganivetes, també es poden trobar eines del camp com xapetes, xerracs, estisores de podar i picarols, entre d’altres, com també estris de cuina com culleres de fusta, talladors, motles de coques, rostidores, etc.

Foto ruta