Gerreria Serra

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Gerreria Serra

 

L’ofici de gerrer té moltíssima història, i a Santa Maria dona nom a una empresa emblemàtica dedicada a la ceràmica: la Gerreria Serra, també coneguda popularment com Can Cadufa, Sa Teulera o Can Serra. N’estan al capdavant quatre germans, la quarta generació que du les regnes del negoci: Miquel, Toni, Pep i Maria. Un d’ells, en Miquel, explica que fou fundada pel seu repadrí Miquel Serra Oliver i la seva dona Francisca Roig, aproximadament cap a l’any 1915. Inicialment, l’activitat principal va consistir a fer peces amb el torn com gerres, càntirs, cossiols, abeuradors, cadufs i ribells, aquests darrers molt apreciats per elaborar sobrassada. A la generació següent, es va continuar fabricant productes molt tradicionals, i a més s’introduïren les teules fetes a mà.

Amb la direcció de Miquel Serra Pons es va instal·lar maquinària i començaren a produir teules i totxos. Així mateix Margalida Frontera, esposa de Miquel, va donar un gran impuls a la tenda gracies a que va fer créixer el nombre de peces noves que abans era impensable vendre, com ara àmfores, plats de decoració per penjar a les cases i un llarg etcètera. A partir de la dècada dels anys vuitanta del segle passat, amb la incorporació a les tasques de la fàbrica dels fills de Miquel Serra Pons, es va modernitzar la maquinària per oferir més qualitat i per augmentar la producció que es demandava aquells anys.

Tot i que avui dia els germans segueixen la tradició, ja fa temps que també s’afegiren nous productes gràcies als esmalts: rajoles per decorar cuines i barbacoes, llums de sostre, objectes per a la cuina com ara enciameres, salers, setrills, etc., gràcies a la feina i coneixements de Maria Serra. En definitiva, el ventall de Can Cadufa és divers, des de la fabricació i venda de cossiols, brulloles, canals de test, aplics, siurells, gelosies etc., així com peces fetes a mida. A partir de l’any 1975, degut a la crisi que va patir el sector, es varen afegir a tots aquests productes una petita mostra de peces de decoració de pedra artificial, com ara copes, pasteres i murters, entre d’altres.

A l’interior de la tenda es conserva un trull, un element antic que crida molt l’atenció. És un molí de sang per moldre argila, patrimoni singular que als germans Serra Frontera els agradaria poder conservar i fins i tot promocionar culturalment en major mesura. L’empedrat que envolta aquest molí, amb senyals de les potades del mul i la somera, constata que estam davant un element d’allò més excepcional.

Foto ruta