Imprenta Nueva Balear

 

La Imprenta Nueva Balear és un negoci supervivent dels nous models comercials. Situat al costat d’uns grans magatzems, conserva la maquinària i les tècniques que l’empresa alemanya fundadora instaurà el 1913 aplicades a la fabricació de cartes. Fa més de 90 anys que es dedica a la impressió de tot tipus de treballs, des de cartelleria, targetes, llibres, etc.

El 1921, com a pagament d’uns deutes d’electricitat, el negoci va passar a mans de Jordi Aguiló, qui en canvià el nom pel de La Balear.

Entre el 1926 i el 1927 es va construir l’edifici on s’ubica actualment l’impremta, dissenyat per l’arquitecte Guillem Forteza, on es va traslladar la maquinària d’impressió. Actualment l’espai es divideix en dues parts, una per a l’atenció al públic i l’altra més gran on s’hi troba l’impremta pròpiament dita.

Cap als anys 40 es va constituir la societat Imprenta Nueva Balear de Aguiló  y Valentí, però a la dècada dels 50 Cayetano Aguiló, el pare de l’actual propietari, va acabar comprant la meitat del seu soci. Anys més tard, va traspassar el negoci a Robert Aguiló Bonnin.

Actualment, la quarta generació, els germans Robert i Betlem Aguiló Mora, mantenen a ple rendiment la maquinària original, i combinen diversos sistemes d’impressió com la litografia o la impressió digital amb altres tècniques de manipulació de paper per oferir un treball artesà de qualitat. Ara està especialitzada en targetes i complements de festes.