Objetario

Patrimoni

Objetario

 

El 1888, Jordi Noguera Caldés, un emprenedor i empresari del seu temps, va obrir les portes d’aquest establiment, considerat pels llucmajorers com «tota una institució». A la botiga s’oferien tota classe de productes d’ús diari o no, i hi podies trobar qualsevol cosa, des de vainilla en pols, aspirines, bàlsams, sofre, escollir les rajoles del terra exposades al taulell, o bé, fins i tot, trobar quaderns editats pel mateix fundador per tal d’ensenyar els ciutadans a fer comptes.

Margalida, filla de Jordi, es va fer càrrec de la direcció del negoci, que és quan el comerç es comença a conèixer com a «Ca na Jordi». Va seguir els passos dels seus pares, i es va dedicar a perpetuar en cos i ànima el seu llegat tal com li havien ensenyat. Fins i tot va conservar, i encara es pot apreciar, el despatx impol·lut.

Els contenidors que empraven, com ara flascons, capses i botelles, així com les prestatgeries i els mostradors, es conserven i s’exposen a la botiga actualment en perfecte estat, així com el molí d’espècies o el molí de cafè, l’aroma del qual encara recorden els veïnats.

L’any 2018, l’establiment va ser restaurat per tornar a obrir les portes després de 25 anys tancat, però conservava l’antiga essència. Es va convertir en un comerç de venda de productes de decoració i objectes peculiars artesans importats de diferents indrets del món.

Al capdavant d’Objetario hi ha Lucía Contreras, una valenciana que ha posat la seva ànima i el seu bon gust per mantenir l’essència viva de la botiga conservant amb manya tots els objectes originals i donant-los un nou gir, però sense perdre el seu encant i la seva història, i gràcies a la qual es conserva aquest museu patrimoni del comerç de Llucmajor.

 

 

Foto ruta