Sa Farinera

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Sa Farinera

 

Aquest negoci existeix des que José Tur Tur, Vicent i Mateu Verdera Juan, l’any 1957, compraren una parcel·la i construïren el que havia de ser Sa Farinera. Anys després, Víctor Tur Mayans, pare de l’actual propietari, comprà les parts dels socis i regentà Sa Farinera fins a la seva jubilació, moment en què deixà el negoci al seu fill, Jaume Tur Verdera, que continua al capdavant del negoci actualment.

Des de l’inici, la seva activitat ha estat bàsicament moldre el gra que portava la gent del camp de l’illa i obtenir farina que utilitzava tant per fer pa com per alimentar els animals de la casa, especialment, el porc, que es criava cada any per fer les tradicionals matances.

A la banda del molí, des de sempre hi ha hagut també una petita cambra que s’utilitzava com a botiga per vendre els productes que eren necessaris per al camp, des de llavors fins a eines de feina. De fet, és l’únic negoci que ofereix aquest tipus de productes per al camp. Han disposat des de l’inici d’una zona d’aparcament pròpia, on encara es conserven les anelles en què antigament es podien amarrar els animals dels carros.

Com a element patrimonial destaca l’interior del mateix molí i la conservació intacta de l’establiment. Sa Farinera està utilitzant avui la mateixa mola per moldre dels inicis del negoci, a excepció d’una part que es va trencar i es va haver de substituir. Inicialment, es movia amb un motor de gasoil que es va canviar per un d’elèctric en el moment que va arribar la llum a la zona.

Com a anècdota, Santi comenta que durant el franquisme amagaven el gra dels pagesos i que, quan passava per davant el molí el carro dels morts, el moliner s’aturava de fer farina per retre homenatge al difunt.

Foto ruta