Vidrios de Arte Gordiola

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Vidrios de Arte Gordiola

 

L’any 1719, Blas Rigal, un jove vidrier procedent de la Corona d’Aragó, va sol·licitar el permís a l’Ajuntament de Palma per muntar un forn de vidre, que va ser finançat per un comerciant catalanoaragonès anomenat Gabriel Gordiola. El 1740, varen aparèixer complicacions i Gordiola es va fer càrrec del forn, i va encarregar al seu fill Bernardo que vingués de Barcelona per dirigir el negoci. Quan va morir Blas Rigal, la propietat va passar a mans de la família Gordiola.

L’any 1973, la fàbrica de vidre va ser traslladada del carrer de la Portella de Palma a Algaida, concretament a la carretera de Palma a Manacor. L’edifici és una reproducció del castell del rei Jaume III, i comprèn el taller amb els forns, una extensa zona d’exposició i venda i, al pis superior, el Museu del Vidre, inaugurat el 1977 i que recull una gran col·lecció de vidres des de la prehistòria fins als nostres dies. Així mateix, tenen un punt de venda al carrer de la Victòria de Palma.

Un dels membres més importants de la història recent de la vidrieria va ser Daniel Aldeguer Gordiola, home molt treballador que va viatjar arreu del món per conèixer les diferents tècniques del vidre. Va obrir una altra fàbrica a Teheran amb artesans vidriers de Murano.

Avui, el negoci continua en mans de la família Aldeguer, els fills de Daniel Aldeguer Gordiola, que representen l’onzena generació. Encara elaboren les peces de vidre bufat de manera tradicional. Les seves especialitats són el fanal mallorquí, les làmpades d’aranya, les setrilleres sense gota i atuells de taula, com ara plats, copes, tassons, botelles i gerres, entre una gran varietat d’altres peces.

Al juliol de 2021, la tècnica del vidre bufat ha estat reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.

Han rebut importants visites de personatges famosos, com ara la reina Sofia, Michelle Obama i Grace de Mònaco.

Foto ruta