Dorita, de Teixits Cardona: «Aquest any faré 84 anys i seré a la botiga fins que el cos aguanti»

Teixits Cardona és un comerç gairebé centenari de Santa Eulària des Riu que ha estat catalogat com a emblemàtic. Aquest establiment és part de la història del municipi i la seva propietària, Salvadora Ferrer, Dorita, és una apassionada de les teles que atresora vivències sobre l’esplendor d’una època

Teixits Cardona és l’única botiga que ven teles a Santa Eulària des Riu, Eivissa, i ho fa des de fa 96 anys de manera ininterrompuda. Al capdavant d’aquest comerç emblemàtic hi ha Salvadora Ferrer Riera, a qui tots coneixen com Dorita. Enguany na Dorita farà 84 anys i espera continuar darrere el taulell «fins que el cos aguanti».

Tot i que el comerç de les teles és fascinant, percebem que el caràcter carismàtic de Dorita té molt a veure amb el fet que Teixits Cardona sigui gairebé un establiment centenari. Quan vam arribar ja havia fet diverses entrevistes, perquè just aquella setmana havia rebut, juntament amb la resta de comerços emblemàtics d’Eivissa, el distintiu que els acredita com a tal. No s’esperava tanta atenció mediàtica, ens confirma, i potser, tampoc escoltar felicitacions dels seus clients per ser «emblemàtica».

La fórmula de l’èxit

Dorita ens desvetla la seva fórmula de l’èxit: «És treballar moltes i moltes hores. Aquí sempre hem treballat de manera familiar, de vegades fins i tot sense sou». No triga a parlar-nos de com costa de mantenir una botiga com Teixits Cardona en els temps que corren: «Abans la botiga estava plena de teixits perquè aquell temps es venia molt de tot: llençols, roba interior o pantalons de treball per al camp, ja que no hi havia confecció industrial sinó que tothom cosia. Però avui dia és molt difícil, perquè la gent va a grans superfícies i no cusen».

«Vendre teles m’encanta!»

Tot i això, la passió de Dorita per les teles fa que ràpidament ens parli també dels bons temps i de com ha encaixat tant bé en el negoci que havia obert inicialment el seu sogre. «Vendre teles m’encanta!», comenta amb rotunditat, alhora que explica com van ser els seus inicis: «Aquesta botiga era dels meus sogres. Nosaltres som d’Eivissa de tota la vida, però durant un temps vam estar a Palma i els meus sogres ens van demanar que vinguéssim per ajudar-los, i vam venir. Ja abans de casar-me jo estava familiaritzada amb el món de les teles. A casa meva érem de costura de tota la vida. A la meva família hi havia modistes, el meu oncle era sastre i ma mare era brodadora. Sempre he vist teles i m’agrada vendre teles. Sempre he vist fer vestits bons, perquè abans es feien fins i tot vestits de núvia. Tota la vida he estat en aquest món i em va ser fàcil treballar en aquest comerç. Jo coneixia de qualitats. Per descomptat, el meu sogre sabia molt de la qualitat de les teles perquè era de l’ofici. I bé, en vaig anar aprenent, perquè m’agradava».

Teixits Cardona és una botiga que emana història a cadascun dels elements que la componen i que fan que l’estada hi sigui agradable. Tot i això, ha tingut èpoques de màxima esplendor. Dorita ens relata com era la botiga 40 i 30 anys enrere: «Nosaltres hem arribat a tenir de tot, llençols, cobrellits, estovalles… i es venia tant a metres com confeccionats. També teníem una bijuteria boníssima que era gairebé joieria, que venia de Menorca, o cinturons de pell de cocodril, de serp, de llangardaix; corals, perles cultivades. De tot!»

Reconeix també que enguany, i tot el temps que ha durat la pandèmia, «ha estat molt costós mantenir el negoci, i ho continua sent». Dorita posa les seves esperances en la temporada d’estiu «i ja veurem com va, perquè avui dia hi ha molta incertesa», comenta, mentre torna a recordar temps passats: «Abans, quan arribava la temporada, tot anava en gran».

Un enllaç emocional

L’enllaç emocional és vital per mantenir dret un negoci familiar i sembla ser un dels factors pels quals als seus gairebé 84 anys Dorita hi continua al capdavant. «De moment, aquesta és l’única botiga de teles del municipi. De vegades he estat a punt de deixar-ho i pens: és que, per un tros de  tela, potser d’un folre que no val res, la gent s’haurà d’anar a Vila a comprar. És que és això o se’n van. El nostre servei aporta una mica d’ajuda perquè aquí hi ha moltes botigues, però gairebé totes són coses de confecció o botigues que venen de tot. Però del que es diu tela, a part d’alguna tapisseria, no n’hi ha».

La tradició familiar continua de la mà del seu fill Fernando, tercera generació, que de ben jove va veure l’oportunitat de fer allò que havia vist fer a la seva mare sempre a la botiga, quan es van quedar sense una dependenta. «Ell es va oferir per donar un cop de mà a les tardes i vaig començar a veure que ja sabia algunes coses, com tallar».

Actualment Teixits Cardona té una clientela molt variada en la qual coincideixen eivissencs i estrangers que han triat Santa Eulària des Riu com a residència permanent.

Dorita veu el futur amb optimisme i no té una data per retirar-se definitivament: «Hem de seguir. Si tenc salut, puc continuar. Per a mi això és tot un repte».

Comerços emblemàtics de les Illes Balears és un reconeixement a aquests comerços tradicionals que contribueixen a la singularitat dels espais urbans i, en definitiva, dels municipis. Aquest projecte, impulsat per la Direcció General de Comerç del Govern de les Illes Balears i l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), és una eina de promoció dels comerços emblemàtics, la identificació i la visibilitat dels quals afavoreix la resta del teixit comercial de proximitat.