Francesc Pomar Mir, «mestre de mestres» de la pastisseria mallorquina

Hereu d’una nissaga de dues generacions de forners, en Francesc Pomar Mir va néixer a Campos dia 17 de maig de 1942. El seu padrí, Francesc Pomar Aguiló, havia fundat el negoci familiar després de formar-se en l’ofici a Barcelona. L’any 1902 amb la seva esposa, Francisca Pomar, varen obrir un petit forn de pa i ensaïmades al carrer de Plaça. Després de la seva mort prematura, el seu fill, Joan Pomar Pomar, juntament amb la seva mare i la seva esposa, Magdalena Mir Cladera, va continuar amb el negoci familiar. D’aquest matrimoni nasqueren tres fills: Francesc, Jaume i Joan.

En Francesc va créixer en temps de postguerra envoltat de la feina i l’ambient de l’obrador de Can Pomaret, al bell mig del poble. Va completar la seva formació escolar a Campos fins al batxillerat, destacant en matemàtiques i amb l’aspiració de convertir-se en professor. La seva afició pels escacs i els Sudokus reflectia la seva capacitat per pensar matemàticament i trobar solucions. Tot i això, les circumstàncies familiars el varen dur a seguir la tradició de la família, i es va dedicar a l’ofici de forner, igual que el seu padrí: tots dos de nom Francesc i amb el mateix esperit emprenedor. Als 20 anys, l’any 1962, es va casar amb na Francisca Oliver Roig, amb qui va formar una gran família de cinc fills: Magdalena, Joan, Maties, Catalina i Fàtima. Els seus fills i nets representen avui la cinquena generació de la tradició familiar de Pastisseries Pomar, amb botigues a Campos i Palma, i una presència online, inimaginable en temps passats.



L’any 1964, amb només 22 anys, en Francesc va viatjar a Sant Cugat del Vallès, Barcelona, per estudiar pastisseria amb mestres de reconegut prestigi com en Jaume Sàbat Aumasqué, n’Antoni Escribà o en Francesc Baixas, entre d’altres. El 30 d’abril d’aquest mateix, va obtenir el carnet com a professional pastisser expedit per l’escola Professional de Confiteria i Pastisseria de Sant Cugat. A partir d’aquest moment, en Francesc no va deixar mai d’adquirir coneixements i establir relacions professionals amb els més destacats de l’Illa, com els pastissers Ramis de Llucmajor, Segura de Muro i Moranta de sa Pobla, així com amb grans professionals del sector a nivell nacional i europeu.

L’any 1965 va ser un punt d’inflexió a la seva carrera, ja que juntament amb la seva esposa va prendre les regnes del negoci familiar. A partir d’aleshores, la pastisseria de Campos va començar a assolir una gran fama arreu de Mallorca. Francesc va introduir a l’Illa molts conceptes pastissers, resultat dels seus estudis, amb l’objectiu d’oferir productes de la millor qualitat possible.  Com a alumne i més tard com a mestre, va passar per l’escola professional de l’especialitat de pastisseria SAPER de Lleó del mestre Santiago Pérez García on va ensenyar als alumnes de Castella, Galícia, Astúries i Portugal l’elaboració de l’ensaïmada.

Tot el que aprenia en els seus viatges i cursos formatius a la península ho va aplicar després a la seva pastisseria de Campos. Lluny de la imatge del pastisser gelós de les seves receptes, en Francesc va voler difondre els seus coneixements per tal d’augmentar el nivell del sector i aconseguir que el públic apreciés la qualitat d’una bona elaboració. Amb aquesta voluntat de compartir, va fundar l’any 1968 l’Acadèmia Professional Pastissera de Campos, a causa de la seva inquietud i esperit emprenedor. En aquest cas compartir va significar tant ensenyar com aprendre. L’objectiu de l’escola era formar joves rebosters d’arreu de Mallorca i Espanya, per cobrir el gran buit d’escoles professionals del sector i acostar l’art de la rebosteria als professionals mallorquins, modernitzant i professionalitzant la pastisseria mallorquina i espanyola. Aquesta acadèmia va ser la primera a Mallorca, va romandre oberta durant més de vint anys i va formar més de 400 alumnes. L’acadèmia va passar després a estar sota la direcció del Gremi de Pastissers en col·laboració amb la Conselleria de Turisme.

Sense renunciar a les receptes tradicionals dels seus avantpassats com la del gató, les coques o les ensaïmades, Pomar va introduir a Mallorca elaboracions noves que aprenia als seus cursos, viatges i intercanvis, i les aplicava al seu obrador. Per exemple, va ser pioner a l’Illa a introduir els croissants, el Tortell de Reis, el torró de bescuit de caputxina de l’obrador de Lleó de Santiago Pérez, els bombons artesans apresos d’Antoni Escribà, els mousses, les pastes de te, la tarta Reina, el pastís Cardinal d’origen vienès, la tarta Sacher d’Àustria, el Plum Cake anglès, la pell de taronja confitada amb bany de xocolata de França, els buffets freds, les barres llargues farcides, les caretes de Carnaval o les mones de Pasqua.


Com a creador va inventar pastissos avui en dia ja emblemàtics, com les trufes o el Músic. També va recuperar productes tradicionals mallorquins, com l’enterullat, una antiga recepta de més de 200 anys, gràcies a la transmissió oral de Cayetano Forteza del forn de Santa Eulàlia de Palma. Al llarg de la seva carrera va participar a diferents fires de Barcelona i a les mostres de cuina de Palma i, a més de gaudir de la Carta de Mestre Artesà. Tant ell com les Pastisseries han rebut nombrosos reconeixements com la Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca, el Premi Pastisser de l’any o l’Homenatge per part de l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears.

Francesc Pomar Mir és, sens dubte, una figura importantíssima dins els món de la pastisseria mallorquina, va ser mestre de mestres i així ho va demostrar al llarg de la seva vida. No només per preservar i innovar l’art de la pastisseria, sinó també per haver impulsat el sector amb una dedicació inigualable, compartint els seus coneixements amb noves generacions i introduint noves tècniques i productes que han enriquit la nostra tradició gastronòmica. Aquesta generositat dins la cultura pastissera ha fet que en Francesc Pomar esdevingui un mestre artesà de tradició, innovació, passió per la feina, visió de futur, transmissió de coneixement i un dels màxims exponents en la introducció de la pastisseria moderna a les Illes Balears. Amb tot això ha posicionat el nom de Campos i de Mallorca en el mapa de la pastisseria de qualitat.

Després del seu traspàs, a nosaltres ja només ens queda mantenir viu el seu llegat, i dedicar-nos-hi amb amor i professionalitat, tal com ell ens va ensenyar.

Victòria Mayans Pomar, és neta den Francesc i actualment està al capdavant de la Pastisseria Pomar de Campos