Joan Sans, de la pastisseria Can Delante: «els confits es venen molt ara, però en tenim durant tot l’any»

Aquest comerç emblemàtic d’Inca, amb més de 160 anys d’antiguitat, elabora de manera artesana productes de forn i pastisseria tradicionals, com ensaïmades, panades, rubiols, crespells o torrons

Can Delante és un dels comerços més bonics del carrer Major d’Inca. No debades està ubicat a un edifici protegit del municipi i conserva la decoració i l’essència d’una pastisseria amb més de 160 anys d’antiguitat. Aquest comerç emblemàtic és famós per l’elaboració de pastisseria típica i, per aquestes dates, un dels seus productes estrella són els confits, que elaboren des dels seus inicis i que no només venen al seu local, sinó que també els distribueixen entre els forns de la comarca i més enllà, on els penitents mantenen la tradició de repartir confits.

Joan Sans Perelló està al capdavant d’aquesta pastisseria actualment, després d’heretar el negoci familiar. Reconeix que, tot i que a Can Delante es poden trobar confits tot l’any, és en temps de Quaresma quan venen el 95 % d’aquests dolços.

«Els confits es venen molt ara, encara que n’hi ha tot l’any. Els distribuïm en una sèrie de zones, a més d’Inca. Hi ha molts pobles de Mallorca en què hi ha tradició d’oferir confits durant la Setmana Santa, especialment per la zona de Manacor i Palma».

Referents en pastisseria tradicional

Can Delante és referència quan es parla de confits, però també són reconeguts per les panades, rubiols i crespells que omplen les taules mallorquines per Pasqua. I per Nadal, els torrons i el tortell de reis són algunes de les especialitats més apreciades de la casa. Com a anècdota, Joan comenta que moltes persones que visiten les fires del Dijous Bo aprofiten per endur-se els primers torrons de la temporada fets a Can Delante.

Però el producte estrella de la pastisseria durant tot l’any és, sens dubte, l’ensaïmada. «L’ensaïmada és un dolç que ens demanen diàriament, és la reina! Diàriament també venem molts pastissos», precisa Joan.

El nostre entrevistat relata que de ben jove va aprendre l’ofici del seu pare i que una de les coses que més li agrada de la feina és fer a la gent contenta. «Escoltar que et diguin: que n’és, de bo!, produeix molta joia».

Costums que canvien

Joan ha vist com, amb els anys, han anat canviant els costums dels veïns i com això ha modificat el dia a dia de la ciutat. «Abans, quan jo era al·lot, Inca era un referent i la gent dels pobles venia, per exemple, els diumenges. Els carrers estaven plens de persones que es passejaven. Tot això ha canviat. La gent ara se’n va a les grans superfícies i es passegen per allà. Això s’ha notat moltíssim. A banda d’això hem tingut crisis econòmiques, com la del 2008 o la del coronavirus que fan que ho passem malament, la veritat».

«Can Delante és la nostra vida»

A la pregunta de què representa Can Delante per a la seva família, Joan no ho dubta ni un instant i afirma amb rotunditat: «La vida! Això és el nostre pa de cada dia. Cada dia som aquí i, vulguis o no, és una manera de viure».

El propietari actual narra com eren els seus dies de petit a la rebotiga de Can Delante: «sempre hem estat per aquí. Abans sempre menjàvem i sopàvem aquí, i això sempre ha estat la nostra vida. Aquest local era ca meva. Dormíem per aquí, en una saleta que encara conservem. Els dies de festa traiem les cadires al carrer com es feia antigament per veure passar la gent, i així ha estat la nostra vida».

Acaba l’entrevista i Joan torna a la feina amb les seves empleades. Són les 8 del dematí i té alguns encàrrecs per fer. Els clients entren i surten satisfets de poder obtenir productes de forn i pastisseria tradicionals, fets de manera artesana.

Comerços emblemàtics

Comerços Emblemàtics de les Illes Balears és un reconeixement a aquests comerços tradicionals que contribueixen a la singularitat dels espais urbans i, en definitiva, dels municipis. Aquest projecte, impulsat per la Direcció General de Comerç del Govern de les Illes Balears i l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), és una eina de promoció dels comerços emblemàtics, la identificació i la visibilitat dels quals afavoreix la resta del teixit comercial de proximitat.