La Florida, una merceria d’Inca al servei de tota Mallorca

Als voltants de l’any 1870 el jove Pere Cortés es va traslladar de Palma a Inca i va establir a l’inici del carrer de sant Bartomeu, avui plaça Espanya, un comerç de teixits i merceria. Es va casar i va tenir tres fills i una filla: Jaume, Antoni, Maria i Pere, que va morir molt jove. Els dos fills majors heretaren el negoci que després passà a Pere i Joaquim, fills de Jaume, que varen decidir separar la merceria dels teixits. Joaquim va passar la merceria a un edifici veïnat. Això va ser el 14 d’abril de 1949 i va ser regentada per Joaquim Cortès i Joana Maria Forteza. Aquest matrimoni jove tingué 5 fills: Francesca Joana, Santiago, Maria Antònia, Immaculada i Rafel Pau. Quan es retiraren, els dos fills petits passaren a dirigir la merceria fins a la jubilació d’Immaculada, fet pel qual Rafel Pau va quedar al capdavant de la botiga.

Joaquim i Joana Maria, al mostrador de venda de la merceria

Fins aquí, una narració breu de la història d’un comerç que ha esdevingut emblemàtic i que enguany ha complit el 75è aniversari de la seva història separat dels teixits.

L’edifici

L’edifici on està ubicat és una construcció realitzada a principis del segle XX sobre una més antiga, cal destacar que en el soterrani hi ha una habitació amb volta de canó. Els mostradors són d’estil modernista. Són molts, sobretot estrangers, qui s’acosten per fotografiar-los i sovint entren per gaudir de la visió d’un mobiliari de fusta antic.

La clientela

La gran majoria de clients de la Florida són d’Inca i de les poblacions del voltant, però no és estrany trobar-ne de qualsevol poble de Mallorca, des de Pollença a Santanyí o d’Artà a Andratx i fins i tot de les altres illes de l’Arxipèlag balear. I tot això gràcies a què ofereix un producte molt assortit, de qualitat i de preu moderat, i a tot això hi hem d’afegir un tracte humà i agradable. A més tot aquell que ho demana aconsegueix assessorament del producte que més li pot interessar així com també la millor manera d’usar i fer servir el producte.

Joaquim solia dir que la merceria no et fa ric, ja que els marges són molt minsos, però serveix per donar menjar a la família.

Els articles

Molts i variats són els articles que ofereix: des dels emblemàtics botons, randes, vetes, calces, calcetins, roba interior, agulles, fils per cosir i de brodar, fins a estris per a cosidores i brodadores. També hem de notar que som, si no els únics, sí uns dels pocs que encara folram botons, activitat que vàrem començar juntament amb el amb del folrar sivelles fa uns 70 anys.

Amb motiu de la celebració del 75è aniversari. l’escriptor Joan Guasp Vidal ha dedicat uns goigs a la merceria “La Florida”. L’Ajuntament d’Inca li va fer entrega d’una ceràmica de Francesca Truyol que representa un taullell i prestatgeria d’una  merceria, i el Partit Popular li va entregar un siurell. Abans la merceria havia estat distingida amb una placa de plata a la Nit del Comerç, i l’Ajuntament d’Inca li concedí el premi Dijous Bo del qual n’Immaculada i en Rafel Pau en volgueren fer partíceps a tots els clients.

Futur de la merceria

A hores d’ara fa mal predir el que passarà en el futur ja que les noves generacions s’allunyen cada vegada més d’aquesta línia de comerços, com també els joves cerquen professions derivades dels estudis superiors. No obstant, s’ha de dir que aquesta classe d’establiments són imprescindibles per lluitar en front d’una globalització deshumanitzadora. Aquests comerços són els que fan poble i que, a la vegada, l’enriqueixen el poble ja que els guanys, en gran part queden al poble. Veurem què passa. De moment, La Florida segueix amb il·lusió servint als veïnats d’Inca i a tota Mallorca.

Santiago Cortès Forteza és fill del fundador de La Florida