Can Llufriu és un negoci de referència a Ciutadella. Probablement no es podria entendre la història recent del municipi sense l’aportació històrica, social i econòmica d’aquest establiment, catalogat com a comerç arrelat i amb història en el marc del programa d’establiments Emblemàtics de les Illes Balears.
Magdalena Llufriu, actualment al capdavant del negoci familiar, relata que «en un principi, quan es va obrir la tenda l’any 1947, els productes anaven dirigits a la pagesia perquè era un sector molt important de l’economia de Menorca en aquell moment. Teníem espart, cordes, lones, poals i molts altres materials emprats per a la vida i producció al camp, i a poc a poc vàrem anar ampliant la gamma de productes que veníem i també la clientela, més enllà de només els pagesos. També incorporàrem el muntatge de cortines i rielleria a tota Menorca, així com el famós fris que posava tothom per a les humitats».
A més, recorda com en moments puntuals de la seva història varen poder introduir canvis que els permeteren adaptar-s’hi i continuar sent un referent. «Amb la crisi econòmica a mitjan dècada dels anys noranta es va ampliar la botiga també cap a articles de decoració i mobles auxiliars, mantenint quasi tot el que ja oferíem, però adaptant-ho als nous temps». Actualment, assenyala, «Can Llufriu és un negoci de proximitat amb una clientela fidel que sap que a la nostra tenda trobarà pràcticament de tot».
Aquest comerç destaca per la seva qualitat artesana, un valor afegit durant tota la seva trajectòria, «tot i que tenim molts tipus d’articles, tots els productes fets de manera artesana i amb productes naturals tenen gran rellevància. Així, tenim tot tipus de cordes: rústiques, d’espart, cànem, cotó per a macramé i embotits, així com objectes com llenyers, senalles de palma, paneres d’esclata-sangs, tamborets rústics de bova i de tamarit, estores d’espart i de fibra de coco, espardenyes, graneres de palma i mill, a més de motllos per fer ses famoses formatjades, pastissets i crespells, rebosteria tan típica de Ciutadella», explica Llufriu.
A la darrera edició dels premis Onda Cero, Can Llufriu va ser guardonat en la categoria de Comerç Local. Consultada sobre què significa per a la família aquest reconeixement, Magdalena Llufriu indica que «la condició de comerç local per a nosaltres significa comerç de proximitat, tracte personalitzat i directe, trobar-te amb persones amb experiència que t’atenen per aconsellar-te sobre el que un cerca i oferir un producte d’una certa qualitat que moltes vegades no es pot trobar en altres bandes».
Llufriu és rotunda quan expressa el que més li agrada de la seva feina: «no tenc cap dubte que el bon i personalitzat tracte que dispensam».
Sobre els reptes, aquesta empresària local sosté que el futur passa per anar adaptant-se als nous temps, sense perdre la identitat. «Està molt clar que el comerç en general està bastant ferit, ja que es comerç electrònic representa un 24 % de ses compres a Espanya. Però encaram el futur amb ganes de fer feina i adaptant-nos a les noves tecnologies. Crec que encara podem seguir sent un referent dins l’economia de Menorca».
Així, 77 anys després, Can Llufriu és una botiga de visita obligada, que compta amb un ampli ventall de productes de decoració i mobles auxiliars.