Tot va començar amb la repadrina, una dona que sempre anava ben acompanyada de dues cussetes petitones. Anàs on anàs, les fidels acompanyants la seguien i l’esperaven, ja fos a l’església o al mercat. Arran d’aquesta anècdota entranyable, la botiga va ser batejada amb el nom Ca ses Cusses, un local amb 130 anys i cinc relleus generacionals de la mateixa família que han teixit la seva història i la de Manacor.
Des de 1895, Ca ses Cusses ha estat un punt de trobada per a veïnats i visitants que cerquen productes de qualitat i tracte proper. Per això hem volgut conèixer aquesta història centenària de més a prop. Biel Carrió, quarta generació al capdavant del negoci i que després de cinquanta anys ha decidit donar pas a la seva filla Àngela, ens explica que «em costava molt decidir-me a jubilar-me per por de perdre la relació tan bona que tenc amb els clients. Això és com ca meva, on venen a comprar i conversar». La seva filla Àngela ens confessa que «li ha costat molt acceptar que s’havia de jubilar per això, perquè diu: “jo he nascut aquí, jo em sent molt bé aquí”, i també fa un poc de llàstima».


Al llarg de més de cent trenta anys, la botiga ha superat dues guerres mundials, una guerra civil, l’estraperlo, la postguerra i, fins i tot, la crisi del coronavirus. «Hem vist passar de tot, però el més difícil ha estat resistir l’auge de les grans superfícies i la venda en línia», admet Biel. Malgrat els reptes, Can Carrió ha mantingut la seva essència i el toc personal que només un comerç familiar pot oferir.
Fa uns anys, amb la incorporació d’Àngela, cinquena generació, es va prendre la decisió de transformar la petita botiga per crear un espai de degustació que combina el comerç tradicional amb una petita cafeteria. «Fa nou anys, quan vaig tornar d’estudiar a Barcelona, em vaig fixar que les grans superfícies, supermercats o compres en línia al final se van menjant tot el petit comerç i la botiga estava un poc estancada. Amb mon pare, sempre que viatjàvem intentàvem cercar cafeteries o locals xulos que ens agradassin i pensàvem que aquí a Mallorca no n’hi havia cap. No acabàvem de trobar el nostre lloc i vàrem decidir obrir-lo nosaltres», afirma Àngela amb entusiasme. Ara, a més de comprar espècies o paquets de cafè, els clients poden seure un moment, gaudir d’un cafè acabat de moldre i tastar un croissant.


Continuar amb un negoci familiar no és una tasca senzilla, d’una banda pot ser un acte d’amor i de l’altra pot ser una qüestió de responsabilitat. «Jo mateixa he passat per diferents etapes. He tengut un moment que ho volia enviar tot a rodar, “ja no vull seguir”. Hi ha hagut moments que ho veia com una càrrega, que deia: “M’han posat això a la maleta… Perquè fa més de cent anys d’aquesta botiga, i ara m’ha tocat.” Però ara, per a mi, és un orgull continuar un negoci centenari, però també una gran responsabilitat. Vull mantenir la confiança i la proximitat que han fet única aquesta botiga», afirma Àngela amb entusiasme i sinceritat. No es tracta només de mantenir obert un negoci, sinó de preservar un vincle amb el poble, amb la comunitat i amb la seva pròpia història familiar.
Ara, amb Àngela al timó, s’escriurà un nou capítol amb el relleu generacional consolidat, i s’assegurarà que aquest llegat continuï florint almanco uns altres 130 anys. Per celebrar-ho, us convidam a visitar Ca ses Cusses i descobrir un espai on la tradició i la innovació es donen la mà. Veureu que, com diu Àngela,«no som ni un bar convencional ni una botiga típica: som un lloc únic on cadascú pot sentir-se com a casa».