Un total de 75 establiments de Palma s’adhereixen al projecte Emblemàtics Balears que protegeix l’activitat comercial tradicional

Un total de 75 comerços de Palma s’han adherit avui al projecte Emblemàtics Balears de l’IDI. El catàleg, que amb la incorporació dels establiments de Ciutat comptarà amb 234 establiments de 19 municipis de les Illes Balears, té com a objectiu principal la protecció del teixit comercial de proximitat en fer visibles aquests establiments tradicionals.

Aquest matí, a la seu de Palma Activa, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el batle de Palma, José Hila, han entregat als comerciants de Palma les plaques que els distingiran com a emblemàtics de les Illes Balears.

Els 75 comerços adherits al projecte Emblemàtics Balears es poden consultar a la web www.emblematicsbalears.es, un catàleg digital que creix a mesura que s’hi incorporen més establiments. La web d’Emblemàtics permet conèixer la història de tots els comerços, així com tenir-ne les dades principals. Està disponible en català, castellà i anglès, ja que també es pretén arribar al públic de fora de les Illes perquè els emblemàtics siguin un punt d’atracció turística i puguin aportar promoció a la resta del teixit comercial del municipi.

L’IDI ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida o excepcionalment a partir dels 50 anys), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Els municipis que ja compten amb establiments catalogats són Alaró (4), Algaida (6), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Lloseta (7) Llucmajor (8), Manacor (25), Marratxí (11), Palma (75), Pollença (9), Porreres (6), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (11), Maó (19), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5) i Formentera (Sant Ferran, un i Sant Francesc Xavier, 5).

Per categories, hi ha 58 establiments emblemàtics; 77 arrelats i amb història; 27 amb patrimoni i història; 40 amb història; 27 arrelats; 3 arrelats i amb patrimoni, i 2 amb patrimoni. En el cas de Palma, s’han identificat 12 emblemàtics, 35 arrelats amb història, 13 amb història, 12 arrelats, 2 arrelats amb patrimoni, i un amb història i patrimoni.