Can Forn

Arrelat Històric

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Can Forn

 

La botiga de queviures Can Forn va obrir les seves portes l’any 1958 de la mà d’Antoni Marí Escandell, Toni Forn, que procedia d’una família tradicionalment vinculada a la mar i a la pesca. De fet, havia estat també president del pòsit de pescadors i va continuar actiu com a pescador.

A Can Forn es venien articles propis d’una botiga de queviures. En aquell temps, a Sant Francesc Xavier feia falta un negoci que oferís productes bàsics com ametles, blat, garroves, carbó, ous, etc., i també varen ser pioners en la venda de fogons d’oli, que varen ser tot un boom a una illa on fins llavors es cuinava amb llenya o carbó. A més a més, comercialitzaven pollastres, caragols i altres productes que enviaven cap a Eivissa per vendre.

Antoni Marí Escandell va mantenir la supervisió del comerç i la cura de les relacions públiques, mentre que la titularitat pròpiament dita aviat va recaure en el seu fill Antoni Marí Tur, qui també s’havia dedicat a la pesca durant alguns anys. Ell, juntament amb els seus germans Pep i Carmen Forn, eren els que atenien els clients.

Actualment en Pep Forn, encara que està jubilat, continua passant per la botiga que actualment regenta el seu nebot Vicent Colomar Marí, fill de Carmen. Com a curiositat comenta que en aquells primers anys moltes famílies pogueren comprar a crèdit, s’ho apuntava a una llibreta i quan cobraven el jornal al camp o les salines anaven a pagar a la botiga.

Entre els seus clients hi havia els primers hippies que arribaren a l’illa a principis dels anys seixanta del segle passat, que contribuïren al desenvolupament de l’establiment i milloraren l’economia de Formentera quan els residents no tenien de res.

El comerç ha estat a distintes ubicacions, totes elles molt pròximes al local actual del carrer del Pla del Rei. Va començar en un immoble de la seua propietat, petit i d’una sola planta. Posteriorment es va traslladar a un nou edifici, amb planta pis destinada a l’habitatge de la família, fins que finalment es va ubicar en l’espai actual, adossat al costat de l’anterior.

Al llarg de la seva existència, Can Forn ha perviscut i s’ha consolidat com un referent emblemàtic del petit comerç de l’illa de Formentera, sempre sota la direcció de la mateixa família Marí Forn, tot mantenint viu el tarannà de petit comerç de queviures que el caracteritza des del seu origen. De fet, Can Forn va rebre l’any 2019 el Premi Sant Jaume que atorga el Consell Insular de Formentera.

 

Foto ruta