Llibreria Catalana

Arrelat Patrimoni

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Llibreria Catalana

 

Santiago Llompart va obrir la llibreria juntament amb un soci que era mestre d’escola que es va desvincular del negoci poc després. No obstant, ell i la seva dona, Rosa Servez, van continuar amb el projecte.

Inaugurada el 21 d’abril de 1976, la Llibreria Catalana estava situada a prop de dos centres escolars, de manera que l’activitat comercial es va orientar, per una banda, a la venda de llibres, i, de l’altra, a la venda de llibres de text, material escolar, revistes, diaris, etc.

Es pot comentar com a curiositat que, dos dies després de la seva inauguració, va ser l’única llibreria que va muntar una parada en un dels carrers principals de Maó per celebrar la Diada de Sant Jordi. Algunes persones van considerar que l’adjectiu catalana resultava una provocació. El propietari fins i tot va rebre anònims que el convidaven a canviar el nom de la llibreria, per les connotacions separatistes que aquesta paraula inspirava.

Eren els anys inicials de la transició democràtica i, per tant, un període de molta activitat cultural. La llibreria es va convertir en punt de trobada, de presentació de llibres i revistes, i de tertúlies. També era el lloc on trobar llibres prohibits, aconseguits per contactes amb llibreters de Barcelona, que Santiago Llompart podia oferir a la seva clientela en un lloc discret de la botiga. Són molts els menorquins i les menorquines que han pogut satisfer les seves demandes intel·lectuals gràcies a aquest comerç.

Fa més de 20 anys que el fill del matrimoni va assumir la gestió de La Catalana. Durant aquest temps Miquel Llompart Servez ha vist com part del comerç tradicional de venda de llibres s’ha transformat en comerç electrònic. En la celebració del seu 40è aniversari, en un reportatge del Diari Menorca, son pare deia el següent d’en Miquel: «El caracteritza la seva estimació envers els llibres i la destresa per aconseguir qualsevol tipus de llibre que demani la clientela, des de les principals novetats editorials fins als llibres no tan coneguts».

Malgrat els canvis en els hàbits de consum dels clients, s’ha continuat mantenint el mateix esperit de servei. La Llibreria Catalana manté la seva filosofia fundacional, caracteritzada per la defensa de la cultura i la llengua de l’illa. Als tres aparadors de la llibreria sempre es poden trobar les darreres publicacions i novetats del mercat.

L’establiment conserva totes les prestatgeries i el mobiliari des de la seva inauguració en la dècada dels anys setanta.

 

 

 

 

 

 

Foto ruta