Ca na Fayas

Arrelat Històric

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Ca na Fayas

 

El naixement d’aquest negoci es remunta cap allà a l’any 1925, quan el matrimoni format per Maria Allès i Sebastià Fayas obriren un local al carrer de Sant Onofre. Allà venien productes bàsics per a l’alimentació diària com fruita i verdura i, sobretot, els diferents productes de les porquejades fetes per la pròpia família: sobrassada, carn i xulla, cuixot i carn de porc, entre d’altres. Aquesta tenda va estar oberta fins al 1943, quan varen haver de vendre-la per fer front a les despeses mèdiques de la malaltia que patia Sebastià Fayas.

Uns anys després, al 1946, la seva filla Maria va decidir seguir amb el negoci familiar gràcies a l’experiència adquirida. Juntament amb Joan Triay, el seu marit, va muntar una botiga de queviures semblant a la dels seus pares, però amb més diversitat, i on el producte local continuaria sent el protagonista, com els formatges artesans del camp de Menorca, que es convertiren amb el temps en un referent de l’establiment. En aquella època un dels productes més apreciats de la tenda era el seu del porc negre, ja que llavors es cuinava amb seu i no amb oli; a més a més, era molt demanat pels forns de la població per fer una de les pastes típiques de Menorca: els crespellets.

Cap als anys vuitanta la neta dels fundadors, Catalina Triay coneguda com a Nina Fayas, va continuar amb el negoci dels seus pares, i a l’actualitat ja treballen a Ca na Fayas dues filles seves, na Maria i na Teresa, que representen la quarta generació de la família dedicada al negoci.

L’any 2004, na Nina va decidir ampliar i traslladar el negoci perquè l’espai havia quedat petit i també per tal d’adaptar-se a les noves normes sanitàries d’alimentació. Així, l’establiment actual compta amb porta a dos carrers: una al carrer de la Murada d’Artrutx, al mateix carrer on estava l’antiga tenda just dues cases més amunt, i una altra a l’avinguda de Jaume I el Conqueridor.

Avui dia Ca na Fayas manté les seves arrels, i seguint la tradició continua centrada en la venda de productes de Menorca, majoritàriament formatges artesans, embotits i productes típics de l’illa, sempre apostant pel producte local, per fomentar així l’economia de l’illa.

Foto ruta