Ganiveteria Ordinas

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Ganiveteria Ordinas

 

La família Ordinas va començar amb la fabricació artesanal de ganivets a Sineu fa més de cent anys. L’any 1967, es van traslladar a Llucmajor, al carrer Vall, 128.

Actualment, Lluc Ordinas és l’encarregat de dirigir aquest negoci i continua amb l’ofici de la família des de fa quatre generacions. Té la Carta de Mestre Artesà atorgada pel Govern de les Illes Balears, i el distintiu d’empresa artesana.

L’interior de l’establiment és ca seva, on destaca un arc de marès i a l’entrada de l’espai s’exposen els productes en venda. Més endins, hi destaca el taller artesanal, en el qual empren els mateixos mètodes i les eines de fa més d’un segle. Es tracta d’un establiment carismàtic, en el qual Lluc fabrica manualment i només per encàrrec les navalles típiques mallorquines fetes amb mànecs de diferents materials, com ara banya de cérvol, o el més popular de banya de xot.

Al taller s’elaboren set tipus diferents de navalles, entre les quals el trinxet és el més conegut, amb la característica forma de mitja lluna per tallar el pa de pagès. A més, hi trobam el de pescador, el d’empeltar, l’hetxurat i el de porquer, que s’empra al camp, o bé el gatzoll per a la vinya, entre d’altres. Encara que també fa tot tipus de ganivets i tota classe d’eines de tall per al món rural. També destaca la reparació de tisores o ganivets perquè segons ens descriu ell mateix «són peces emocionals» i necessiten exclusivament les seves mans. És, sens dubte, la seva marca personal.

Foto ruta