Olleria Can Vent

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Olleria Can Vent

 

Can Vent és l’olleria més antiga de Pòrtol, segons el registre de l’Ajuntament. Es creu que el fundador va ser Bartomeu Amengual. Les arrels de l’olleria es remunten a l’any 1700 aproximadament, amb més de deu generacions d’història familiar dels llinatges Amengual i Serra, que ha passat de pares a fills fins avui. Actualment, els cosins Antoni Mesquida i Tomeu Amengual estan al capdavant del negoci, que té carta d’empresa artesana.

Encara fabriquen les peces de fang totalment a mà com es feia antigament, de ceràmica tradicional: greixoneres i olles per cuinar, així com vaixelles, plats i altres estris de cuina i decoració. La terra roja amb la qual fan les greixoneres de fang és de la pedrera de Can Vic, que hi havia a Pòrtol, actualment tancada. Es va treure la terra i la tenen emmagatzemada per elaborar les seves peces amb el fang de la zona. Can Vent i Cas Canonge són de les úniques olleries de Pòrtol que utilitzen la terra que s’emprava antigament.

El taller on es fabriquen les peces es troba al mateix local on les venen al públic. Encara que avui no s’han conservat elements patrimonials destacables, remarquen que disposen d’unes rajoles originals.

Foto ruta